Vaikean hetken varalle

Tämä teksti on tarkoitettu luettavaksi silloin, kun on oikein vaikea olla. Kun mieli laukkaa, kun ahdistus puristaa rinnassa, kun toivottomuus peittää alleen kaikki ajatukset. Ennen kun mennään itse tekstiin, hengitä oikein syvään sisään. Pidätä hengitystä pari sekuntia, ja hengitä hitaasti ulos. Toista kymmenen kertaa, voit laskea sormilla mukana, jos se helpottaa. Hyvä sinä!


Hei sinä rakas ihminen <3

Nyt on tosi vaikea hetki. Oon pahoillani, että sun täytyy kokea näin vaikeita tunteita ja vaikeita hetkiä. Mitä ikinä nyt koetkaan, tiedä, että et ole ainut ihminen maailmassa, joka kokee tällaisia hetkiä. Et ole mitenkään outo, heikko, vääränlainen tai liian herkkä. Oot just hyvä sellaisena kun olet, mutta säkin olet vain ihminen, etkä millään kestä kaikkea väsymättä. Kun mieli on kuormittunut, on niin ymmärrettävää, että tuntuu siltä, miltä nyt tuntuu. Siinä ei ole mitään noloa, väärää, eikä paheksuttavaa. Saa tuntua just siltä, miltä tuntuu. 

Muista kuitenkin, että tunne on vain tunne. Vaikka se on nyt ottanut valtaansa, vaikka se nyt on totista totta, vaikka se saa tulla, niin se on vain tunne. Se ei ole yhtä kuin totuus. Voit ajatella aaltoa merellä, joka lopulta osuu rantaan. Se tulee, ja sitten se menee. Vaikka nyt voi tuntua siltä, niin tunne ei koskaan ole ikuinen. Tämäkin hetki loppuu kyllä. 

Muista myös, että tunnetila, mikä on nyt päällä, värittää kaikkea, mitä ajattelet tällä hetkellä. Se värittää sitä, mitä ajattelet menneestä, nykyhetkestä ja tulevasta. Mitä ajattelet itsestäsi, kyvyistäsi, valinnoistasi. Saatat ihan hätkähtää ajatuksiesi synkkyyttä. Mutta kuten tunteidenkin kohdalla, myös ajatus on vain ajatus, ei mitään sen kummempaa. Ajatus ei ole yhtä kuin totuus. Se saa tulla, ja sitten mennä. Ja sitten tulee muita ajatuksia. 

Muista, että parempia hetkiä tulee kyllä. Sitten parempia päiviä, sitten parempia aikoja. Tämä hetki ei ole ikuinen, eikä myöskään kerro mitään siitä, miltä loppuelämäsi tulee näyttämään. Ja vaikka nyt tuntuisi siltä, että muserrut tunteen alla, muista, että oot ihan oikeasti tosi paljon vahvempi kuin uskotkaan. Oot selvinnyt jo vaikka mistä, ja tuut selviämään tästäkin. 

Nyt kun mieli on ylikierroksilla, ei kannata yrittää keksiä ratkaisuja yhtään mihinkään, eikä tarvitse myöskään koittaa löytää vastauksia yhtään mihinkään. Sellaisten pohdintojen aika on sitten, kun mieli on rauhallisempi. Jos mitenkään pystyt, nyt voisi olla viisasta koittaa tehdä jotain ihan muuta, kuin hiljaa kuunnella omia ajatuksiaan ja kehonsa tuntemuksia. Testaa, mikä voisi toimia sulle. Ehkä ulos lähteminen, kasvojen peseminen kylmällä vedellä, puhelinsoitto ystävälle, ristikon ratkominen, musiikin kuuntelu tai soittaminen, venyttelyhetki tai elokuvan katsominen. Mikä vaan, mikä saisi vähän ajatuksia muualle ja elimistön kierroksia laskemaan.

Muistathan, että sitten jos on tosi tosi paha hetki, ja olo käy aivan sietämättömäksi, älä jää sitten ainakaan yksin, ethän?

Ps. Kehossa voi olla monenlaisia tuntemuksia, kun mieli oikein kovasti myllertää. Nyt ei välttämättä kannata googletella asioita. 

Kommentit